Як повернути пластиковому підвіконню колишню білизну?

Пластикові металоконструкції надійно захищають будинок від протягів і втрат тепла, від вуличного шуму і пилу. Але в процесі експлуатації неминуче з'являється жовтизна, патьоки, а дрібне сміття осідає в западинках і нерівностях поверхні підвіконня, утворюючи сірий тон і неохайний зовнішній вигляд; до слова, у кожного такого пластикового виробу поверхня може бути різною – гладкою або шорсткою. Догляд за гладким пластиком не складає труднощів – досить промити його мильним розчином зі звичайною губкою з мікрофібри або ганчірочкою і він знову як новенький; якщо ж підвіконня має пористу, рельєфну поверхню, дрібне сміття і пил набагато складніше очистити і доведеться озброїтися додатковими засобами, ніж просто губка і мило.

Однак не варто вдаватися до допомоги таких радикальних засобів, як металеві скребки, абразивні матеріали і хімічні кислоти – так Ви можете пошкодити м'який пластик підвіконня і безповоротно зіпсувати його зовнішній вигляд.

Підручні помічники

Очистити вікна та підвіконня від бруду без використання хімії, що особливо актуально для алергіків, можна наступними підручними засобами:

  • харчовим оцтом;
  • господарським милом;
  • зубним порошком або крейдою;
  • содою;
  • перекисом водню.

Зі старими плямами, що в’їлися і жовтими патьоками допоможе впоратися суміш соди і оцту: насипте трохи соди на забруднену ділянку поверхні і змоченою в оцті ганчіркою видаліть проблемну пляму, потім промийте чистою водою. Не використовуйте соду на пластику більше 5 хвилин, тому що вона може видати колір; сліди від квіткових горщиків зникнуть, якщо їх обробити перекисом і через пару хвилин поверхню промити чистою водою.

Дбайливий і регулярний догляд – блискуче чисті підвіконня

Головне правило прибирання – регулярний догляд і своєчасне видалення забруднень, адже всі плями легко прибираються по свіжих «слідах»: доки проблема не в'їлася глибоко всередину матеріалу, її можна усунути мінімальним набором спецзасобів. Якщо ж пляма стара і ніяк не піддається видаленню підручними засобами, тоді застосовуйте важку артилерію – побутову хімію.

Універсальні поради для очищення пластику:

  • Промивайте поверхню підвіконня великою кількістю води після кожного використання побутової хімії – так Ви уникнете появи жовтизни і розводів.
  • Використовуйте виключно ті засоби, що призначені для пластикових виробів.
  • Гарячий посуд не ставте на підвіконня без підставки – такі сліди практично неможливо видалити.
  • Вазони з кімнатними рослинами так само бажано ставити на підставки – це вбереже білий пластик від сіро-жовтих патьоків.
Переглядів: 911