Як прибрати плями з м'яких меблів?

Розглянемо кілька порад по очищенню плям з м'яких меблів.

Регулярне використання меблів з текстильною та іншою м'якою обшивкою призводить до її неминучого забруднення: у волокнах тканини накопичуються пил, забруднення та інші частинки сміття, невидимі оку; також, внаслідок неакуратного поводження, на м'якій оббивці меблів можуть з'являтися плями різного роду: від напоїв, їжі, побутового сміття і т. д.

Якщо Ваші меблі захищають знімні чохли, тоді ніякі плями не страшні, і, отже, ніяких турбот: досить зняти цей «захист», випрати згідно з рекомендаціями виробника і знову повернути у вихідне положення. Набагато серйозніше йдуть справи з незахищеною тканинною оббивкою: щоб повернути меблям колишню чистоту і красивий, охайний зовнішній вигляд, знадобиться трохи часу, крапелька терпіння і жменя миючих засобів.

Засоби для чищення оббивки

Більшість плям на м'якому покритті меблів можна вивести спеціальними хімічними засобами для чищення. Однак є й альтернативні варіанти обробки плям в домашніх умовах підручними засобами, які, напевно, знайдуться кожному будинку. Серед найбільш щадних можна виділити:

  • білий укус – добре видаляє поверхневі забруднення,
  • мильний розчин – використовується для більш глибинної чистки, допоможе позбутися від різкого запаху оцту і фіналізувати процес очищення,
  • вологі серветки – швидке і зручне рішення в тих випадках, коли потрібно оперативно позбутися від забруднення без ризику пошкодити структуру тканини і не промочити оббивку.

Золоті правила догляду за м'якими меблями

Уникнути помилок при чищенні Вам допоможуть загальні рекомендації з видалення плям:

1. Постарайтеся відразу позбутися від плями на обшивці, не даючи їй засохнути і закріпитися на тканині. Більшість засобів (і хімічних, і альтернативних) можуть впоратися із забрудненням по свіжих «слідах», адже з часом вони вступають в реакцію з повітрям і повернути меблям колишній вигляд буде куди складніше.

2. Для початку випробуйте засіб на непримітній ділянці оббивки – так Ви з'ясуєте, як реагує матеріал на той чи інший засіб; переконавшись у своєму виборі засобу, можна приступити до обробки забрудненої ділянки.

3. Плями виводять легкими рухами від країв до їх центру, щоб не дати розпливтися ще більше.

4. Очищати забруднене місце слід у напрямку волокон тканини.

З чого почати і як закінчити чистку?

Пропонуємо Вашій увазі нехитру покрокову інструкцію, яка допоможе реанімувати Ваші меблі:

  • Для початку, пропилососьте м'якою щіткою поверхню, видаліть пил, крихти, шерсть та інші забруднення.
  • Позбутися від плями допоможуть м'які серветки з мікрофібри – попередньо змочіть їх в оцті для виведення видимих контурів плями.
  • Керуючись порадами, викладеними вище, проведіть загальну чистку з мильним розчином, залишивши його на деякий час; використовуйте мінімум води.
  • Дайте меблям висохнути природним шляхом, для чого можна відкрити вікна і ретельно провітрити приміщення; не бажано сушити поверхню гарячим повітрям – це може привести до появи розведень.
Переглядів: 994