Як правильно доглядати за люстрою

Пил всюдисущий: він осідає абсолютно на всіх поверхнях, незалежно від рівня висоти – будь то підлога, меблі або люстра, що висить під стелею. Ось чому їй так само, як і будь-якому іншому предмету інтер'єру, необхідний регулярний і правильний догляд.

Простий щотижневий догляд за освітлювальними приладами, зокрема за люстрою, зробить Ваше життя яскравішим в прямому сенсі, адже чиста люстра – запорука гарного освітлення в кімнаті. Роблячи прибирання у всіх кімнатах, витираючи пил з доступних поверхонь, не забудьте протерти і люстру – не чекайте, поки на ній осяде шар пилу, товщиною в палець; надалі це полегшить генеральне прибирання в квартирі і не доведеться витрачати багато часу на цей предмет інтер'єру.

  • По-перше, Вам знадобляться тканинні рукавички, антистатична щітка з довгим м'яким ворсом, серветка з мікрофібри і, по можливості, пилосос.
  • По-друге, при необхідності, задійте арсенал спеціальної побутової хімії (аерозолі) для ретельного догляду за скляними поверхнями або для кришталю.

З чого почати і як мити люстру?

Розташовану під стелею люстру не дуже зручно мити в підвішеному стані – весь процес прибирання пов'язаний з деякими незручностями: не завжди є можливість дістатися до плафонів і ретельно витерти їх від пилу, тому доводиться підійматися на драбину і залучати домочадців до прибирання. Для початку, зберіть основний бруд з поверхні люстри за допомогою пилососа; потім вимкніть освітлювальний прилад і пройдіться по його деталям вологою м'якою ганчіркою: якщо у Вас кришталева або скляна люстра, полегшити процес прибирання допоможуть спеціальні засоби. Уважно прочитайте інструкцію із застосування і після цього приступайте до виконання прибирання. Також рекомендується використовувати текстильні або гумові рукавички, щоб не залишати сліди пальців на очищеній поверхні і не перетирати заново вже оброблений плафон.

Якщо Вашій люстрі потрібна не поверхнева, а генеральне прибирання, вимкніть її від джерела живлення, розберіть на окремі елементи і гарненько промийте їх в заздалегідь приготованому мильному розчині із засобом для миття посуду. Потім сполосніть всі деталі в холодній воді і насухо витріть ганчіркою або серветкою з нетканого полотна; коли всі складові люстри висохнуть, зберіть їх і вішайте назад.

Кілька важливих моментів

  • Безпечне прибирання – перш за все: перш, ніж почати мити люстру з відкритими плафонами або без таких, надіньте на патрон поліетиленовий пакет або харчову плівку, щоб на контактні елементи не потрапила волога.
  • Світильники з кришталю слід мити в ледь теплій воді, що не перевищує 27°, інакше виріб може потемніти.
  • Матове скло найкраще мити в гарячій воді з додаванням пари крапель оцту.
  • Не варто забувати і про каркас люстри: металеву основу з незначним забрудненням досить витерти сухою серветкою, від більш серйозних слідів бруду допоможе позбутися ганчірка, змочена в склоомивачі або нашатирним спиртом; дерев'яний каркас не слід мочити – спочатку видаліть пил сухою серветкою, потім протріть губкою, змоченою в меблевій поліролі.
  • Пластикові плафони / абажури можна мити звичайним способом, текстильні світильники потребують більш делікатного чищення без застосування щіток, губок і ганчірок: для цього плафон необхідно занурити в теплу воду з додаванням рідкого мила або шампуню, акуратно обполоснути, промокнути зайву вологу сухою серветкою з мікрофібри і залишити висихати.
Переглядів: 961