Як очистити сковороду зовні

Як очистити сковороду зовні в домашніх умовах?

Напевно, у кожної господині є улюблена сковорідка, яка відмінно виконує свої функції, але зовні на неї зібралося багато нагару. Не варто викидати таку цінну річ через дрібниці, яку можна вирішити самостійно. Розглянемо кілька рецептів.

10 порад для ефективної чистки сковорідки

  1. Зі старої, радянської або чавунної сковорідки можна прибрати нагар наступним чином:
    • клей. Потрібно таз трохи більше самої посуду, вода, сода, мило господарське і клей канцелярський. Занурте в сковорідку воду, поставте миску на вогонь і кип'ятіть. За закипанню, насипте мильної стружки (0.5 склянки), підготовленої заздалегідь і залийте все клеєм (0.5 склянки). Кип'ятити доведеться довго, близько 2-х годин. Ручку краще всього зняти;
    • активоване вугілля для очищення жиру і нагару. Розітріть 10-12 таблеток вугілля в порошок і нанесіть його на зволожену зовнішню частину сковороди. Залиште посуд на годину, після чого змийте все звичайною губкою;
    • лимонна кислота. Закип'ятіть воду у великому тазі, в киплячу воду всипте лимонну кислоту 20г/1л. Занурте сковороду в лимонну воду, і нехай стоїть до охолодження. Після цього, очистіть сковорідку жорсткою щіткою або губкою.
  2. чищенні тефлонової сковорідки варто підходити акуратно. Є рецепти кип'ятіння в соді, солі, кислоти, але всі ці методи можуть пошкодити антипригарне покриття сковорідки. Тому, тефлонову сковороду зовні краще всього чистити побутовою хімією з концентрованим складом.
  3. Керамічну сковорідку коштувати чистити часто, бо з зовнішньої сторони постійно з'являється нагар. Для “реабілітації”, опустіть керамічну сковорідку в киплячу воду, додавши до неї соду і миючий засіб. Півгодини кип'ятіння буде достатньо для того, щоб без зусиль впоратися з нагаром.
  4. Алюмінієву сковорідку очистити, щадними методами не вийде. Цей сплав чутливий до лугів і кислот. Сильною побутовою хімією легко зіпсувати сковороду. Залишається перевірений варіант – чистка содою або жорсткою щіткою.

Мийте зовнішній шар сковороди завжди після готування, щоб уникнути скупчення нагару, який складно видалити.

Переглядів: 22510